Randevu ve
İletişim
ADRES
Mandıra cad. No: 29-55/1
Evinpark B Blok Kat: 9 İç Kapı: 90 Fikirtepe / Kadıköy, İstanbul
TELEFON
E-POSTA
Panik Bozukluk
Panik bozuklukta ani ve açıklanması zor psikosomatik belirtiler (psikolojik semptomların fiziksel etkileri) vardır. Bunlar; kalp çarpıntısı, nefes almada güçlük, boğulma hissi, kontrolünü kaybetme düşüncesi, terleme ve titreme benzeri belirtilerdir. Görülme sıklığı erkeklerde %2, kadınlarda ise %5’tir.
Bu rahatsızlıkta kaçınma davranışı sürekli hale gelirse “agorafobi” görülme ihtimali de artar. Agorafobi, bireyin hakla açık yerlerde herhangi bir nedenden dolayı yetersiz kalması ve yardım istemesinin veya kaçmasının mümkün olmadığına dair birtakım korkular geliştirmesi demektir.
Bu rahatsızlığı yaşayan kişiler genellikle olayları felaketleştirme eğilimindedirler. Mesela bedensel tepkilerine o kadar dikkat ederler ki, bir süre sonra çoğu kişinin fark etmediği duyumları fark etmeye başlarlar. Kaçınma davranışları da gösteren bu kişiler felaket senaryolarını da giderek pekiştirmektedirler. Örneğin hareketlerini kısıtlayarak kalp krizi riskini önlediğini, ya da evdeki bütün delici/kesici aletleri kilit altında tutarak çocuklarına zarar vermeyi önlediğini düşünebilirler.
Panik Bozukluk toplumda çok fazla görülmese de yaşam kalitesini ciddi anlamda düşüren bir rahatsızlıktır. Tedavisinde ise öncelikle “Panik Bozukluk” ile ilgili doğru bilinen yanlışları düzeltmek, aslında tamamen zararsız olan bu rahatsızlığı daha iyi tanıması için psikoeğitim (anksiyete vb.) verilmesi, gevşeme ve maruz bırakma gibi yöntemler kullanılmaktadır.